Make your own free website on Tripod.com
Hjärtligt välkomna till Pétanquesällskapet Vargarnas hemsida. 

Historien om Pétanque 

Även om "jeu de boules" spelet boule, kan spåras till Faraos tid, så är spelet Pétanque  [P´tank] endast 90 år gammalt. Anekdoten som följer har sin sanning bekräftad, den låter dig veta omständigheterna krig spelets uppkomst 1907.  

Vid La Ciotat i södra frankrike, en viktig hamnstad, fanns ett lag som spelsde la longue (bocce), ett regionalt spel i området. De brukade samlas på en plan i trakten kring staden för att utöva dess favoritspel.  

Jules Le Noir, en före detta mästare av "la longue (bocce)", som led av kronisk reumatism, var den enda spelaren som fick sitta i en stol och bevittna spelet när han inte spelade.  

En söndag tog matchen ovanligt lång tid. Jules Le Noir, med ett par klot i sin hand stod och kastade sina klot på ett avstånd av två till tre meter.  
-Vad gör du? frågade Ernst Pitiot, (en av spelarna).  
-Lite tidsfördriv, svarade han.  
-Det ser ju riktigt roligt ut. Om vi skulle göra en cirkel och utgå från den och sedan begränsa oss till ett avstånd på tre meter. Skulle det funka?  
-Låt oss försöka, sa Jules.  

Detta lät Jules Le Noir, som inte hadde balans nog på ett ben för att kasta sitt klot eller att ta tre stegs sats. Han återfick sin skicklighet han alltid haft.  
Matchen mellan Pitiot och Le Noir drog till sig många ögon, bland dem fader Aubrey, en annan mästare av la longue (bocce), som beslöt sig att prova detta nya tidsfördriv.  

De närmaste månaderna spelades detta nya spel. Reglerna ändrades ständigt, tills en dag då Ernest Piviot´s bror organiserade en tävling, 1910. Åtta lag, med två spelare i varje deltog. Denna tävling resulterade till att fler tävlingar anordnades och fler spelare deltog  

Spelet Pétanque var fött! 


Spelet spred sig från stad till stad av navigatörer och fiskare från regionen. Resten vet du. 

Ett minnesmärke över detta spel sitter på på muren runt denna mark och är daterad 1910. Marken har faktiskt bytt namn till Ground de Pieds Tanqués (sammansatta fötter). Namnet Pieds Tanqués slogs ihop och blev till Pétanque.

Historien om Fanny 


Fanny är en legendarisk dam (en enkel och trevlig flicka) som skulle trösta spelaren eller laget som förlorat med 13-0. Det är oftast svårt att ta en sådan förlust och förloraren blir tvungen att kyssa en ikon som representerar en bakdel av en ung och "yppig" dam.

Ingen vet om hon verkligen har existerat. Främst är det vinnare som talar om för dig att det har hon. Förlorarna håller förstås inte med. Hon blev någon sorts "gudinna" och om någon talar om för dig att du skall kyssa "Fanny", bli inte förolämpad, det är en tradition. Det är snarare ett sätt att kunna ta en tacksam förlust, än en betydande seger. det är också ett sätt att vänligt reta din motståndare.

"Tu vas biser Fanny!!!" Du får kyssa Fanny!!! 
"Tu vas prendre une Fanny!!!" Du kommer att åka på en Fanny. Jag kommer att krossa dig!

Boule började spelas i den franska hamnstaden La Ciotat.
En Fanny blir man kallad om man har förlorat med 13-0.
Kloten har utvecklats under åren.
Ett glatt gäng boulespelare efter prisutdelning. Guld och brons till Vargarna. Distriktmästerskap i Mariefred 1996.
 
 
Klicka på bilden ovan om du vill spela ett enkelt och kul boulespel på din skärm.